2006/08/16

D w T


James Craig: Designing with type - A Basic Course in Typography című könyvének 5. kiadását (2006) tették elérhetővé a veben. Néhány kép még nincsen feltöltve, de érdemes végignézni, tanulságos, nagyon jók a példák.
Link: Designing with type

2006/08/10

eszett


Ha még valaki emlékszik rá, régebben foglalkoztunk a dollár jellel. Most egy másik jelet vehetünk szemügyre közelebbről: Nagy Bence: Mikrotipográfiai séta egy német betű körül című cikke a Magyar Grafikában jelent meg - a szokásos alapossággal körbejárva a témát. A cikk elolvasható pdf formátumban.
És az idézet: ...kevéssé ismert, hogy a német tipográfiának is megvan a maga morbus hungaricusa, ezt pedig több névvel is illetik: „Eszett” (a továbbiakban ekként nevezve), "scharfes S" vagy "germandbls".

(Itt kell megjegyeznünk, hogy a tipográl.hu oldal megújult, de a régebbi írások sajnos eltűntek, különösen a Mikrotipográfiai kalandozások,at fájlaljuk. Ha én ilyen remek cikkeket írnék, biztosan elérhetővé tenném az oldalamon az összeset.)
A cikk: pdf

2006/08/07

Magyar Design Könyv


Hiányos impresszum, felesleges szóközök, hatalmas szóközök, idézőjelek, hullámos hosszú „ő” betűk, elválasztási hibák, helyesírási hibák, elírások, magyartalanságok, következetlen betűméret és -típus használat, kontrasztszegény, nehezen olvasható oldalak, egyéb „szépségek”, satöbbi...
„Szomorú, hogy ez a könyv egyáltalán nem egyedi eset ebből a szempontból, de még szomorúbb, hogy éppen egy olyan témáról szól, ami kapcsolódik a tipográfiához is."

A fenti felsorolás és idézet a Magyar Design című könyvről íródott kritikából való - a már egyszer ajánlott Haldesign blogról. Talán csak abban bízhatunk, hogy néhány ilyen alapos, szakszerű kritika (amiből alig-alig találni), egy kicsit elgondolkoztatja... kit is?
A link: Magyar Design – magyar tipó

2006/08/06

The titled project


Az előző post után talán ez lehetne a címe ennek a postnak. Most képzeljük el azt, hogy mi lenne, ha a világ csak betűkből állna. Ezt állította elő a Smack Studió egy 7 perces rövidfilmben - remekmű -, a film készítői: Tom Meijdam, Thorm Snels és Béla Zsigmond.
A film: Capital

The untitled project


Érdekes elképzelni a világot betűk nélkül, ezt próbálta meg Matt Silber. Különválasztotta a képeket és a feliratokat, döbbenetes képek jöttek létre. Érdemes megnézni a többi projektjét is az oldalon.
A link: Matt Silber oldala

2006/08/05

MATT kiállítás - Ma!!!


Szombaton augusztus 5-én, 19 órakor
mindenkit szeretettel várunk
az emblémakiállítás megnyitójára:

SAINT GALÉRIA
Budapest, III. ker., Szentendrei út 89-93.
(VIII. épület)

A kiállítás szeptember 9-ig látogatható, hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között.