2006/06/27

Illuminated books


Egy nagyszerű oldal az illusztrált könyv kedvelőinek. 2006 februárjában három ember (Alfredo Malchiodi, Anita Malchiodi és Carlos Alonso Cabezas) indította el az oldalt, megelégelve, hogy a keresők több százezer találatot (vagy akár több milliót) adnak ki olyan szavakra, hogy Kelmscott Press vagy William Morris. Elhatározták, hogy készítenek egy oldalt, ahol összegyűjtik az 1800-as évektől az 1930-as évekig megjelent illusztrált könyveket, saját gyűjteményükből és a könyvtárakból, mindezt nagyon jó minőségben. Néhány név, a már megtekinthető könyvekből: Owen Jones, Walter Crane, Evelyn Paul, William Morris, Alberto Sangorski, Kate Greenaway, Helen Chamberlin, Attilio Mussino, F. G. Delamotte.
A link: Illuminated books

2006/06/24

MATT kiállítás

Már biztosan mindenki értesült róla, ha mégsem, akkor:

Kiállítást rendezünk a Saint Galériában 2006. július 7-én! Az EMBLÉMA feketén-fehéren lesz a téma. Bárki küldhet munkákat. Követelmény, hogy a file-ok vektorosak legyenek (vektoros pdf, eps vagy ai, - cdr ha lehet ne), körvonalra bontott szöveggel. Minden embléma csak fekete és fehér lehet, színes vagy szürke árnyalatos tehát nem megfelelő. Beküldési határidő: 2006. június 30. (úgyhogy nem árt sietni).

Az emblémákat a matt eddigi tagjai zsűrizik. A bekerült munkákat darabonként nagyjából 1 méter szélességben fogjuk kinyomtatni. A kiállítás költségeit mi, a kiállítók álljuk. Magyarán, aki bekerül az fizet. Pontos árakat még nem tudunk, de várhatóan 10 ezer forint alatt marad fejenként a költség

A munkákat ide küldhetitek: matt@a-a.hu
A felhívás a DH-n + commentek

Chip Kidd


Ha már megemlítettük az előbb: Chip Kidd oldala.

Lustig

Alvin Lustigot (1915-1955) a modern design úttörőjének tartják, a könyvborítói szakítottak a régebbi hagyományokkal, hatása a mai napig nyomon követhető, sokan párhuzamot vonnak közte és Chip Kidd között. Nagyon szép és részletes oldala található a neten, érdemes rendesen végignézni a "portfolio"-ját.


Alvin Lustigot oldala

2006/06/22

clipart

A clipart-ok talán az egyik legidegesítőbb dolgok a számítógépen, sok van belőlük, de hamar kiderül, hogy tele vannak használhatatlan képekkel, és semmit nem lehet megtalálni. Ez a clipart gyűjtemény - nevezhetnénk inkább illusztráció gyújteménynek - némileg különbozik ezektől. Egyrészt a sitemap-ra kattintva átláthatónak tűnik, másrészt feltünteti, hogy honnan való az illusztráció, melyik könyvben, mikor jelent meg.



És az sem utolsó szempont, hogy jó minőségű tif file-ként letölthetőek a képek.

pala8.hu (2)

Hosszú kitartó munka eredményeként sikerült újraindítani a pala8.hu oldalakat. Időközben a blogspoton próbáltam folytatni a blogot, nem sok sikerrel, mert a szerver leállása után az internetszolgáltató egy tévedése folytán a hozzáférést is letiltotta. Azután meg egy külföldi utazás tette lehetetlenné a blog folytatását, mert itt az egyébként kitűnően működő wifi-hez nem sikerült egy hétig jogosultságot szereznem. Úgy néz ki, hogy mostanra minden akadályt leküzdöttünk, és újult erővel folytatjuk a blogot. Néhány régi és új olvasó viszont átszokott a blogspotra, ezért a blog ezentúl két helyen lesz elérhető, teljesen azonos tartalommal. Ezzel talán elkerülhető lesz egy ilyen hosszú leállás, talán egyszerre két különböző hely nem egyszerre mondja fel a szolgálatot. A hosszabb távú tervek között szerepel, hogy a blogspoton levő blog a pala8 blog angol fordítása legyen.
Tehát a mirror itt találahtó: pala8.hu

2006/06/13

foci-vb 2006


Peter Gabor az etapes blogjában (francia) foglalkozik a vb emblémával. A 11designer is elkészítette a saját 11 emblámáját ehhez az eseményhez. A cikk végén linkeket találunk: a 11designerhez külöm-külön, illetve az emblémával kapcsolatos sajtóban megjelent cikkeket olvashatjuk összegyűjtve, pdf formátumban. Érdemes végignézni.
- etapes blogbejegyzés
- 11designer

2006/06/11

5. Gyermekkönyvnapok



Az ünnepi könyvhétehez kapcsolódóan tartják az 5. Gyermekkönyvnapok című rendezvényt is. Sok információt erről sem találhatunk, ezért egy régebbi kiadványból tájékozódjunk, a tavaszi bolognai gyerekkönyvfesztiválra készített (Magyar Illustrátorok Társasága) katalógusból.
A letölthető (pdf) katalógusban szereplők névsora: Banga Ferenc, Baranyai András, Bátki László, Békés Rozi, Damó István, Elek Lívia, Jankovics Marcell, Kállai Nagy Krisztina, Kalmár István, Kárpáti Tibor, Kass János, Keresztes Dóra, Kiss István, Lipták György, Marton Zsolt, Olajos György, Pataki Tibor, Paulovkin Boglárka, Rényi Krisztina, Rofusz Kinga, Roskó Gábor, Sárkány Győző, Sárkány Roland, Stark Attila, Szalma Edit, Szegedi Katalin, Szurcsik József, Tettamanti Béla, Tóth Zoltán, Vida Győző.

2006/06/10

Album of Design in Ukraine


Nem szeretnék hamis képet terjeszteni magamról, ezeket az oldalakat nem tudom elolvasni, vagyis, hogy pontos legyek, elolvasni még csak el tudom, de nem sokat értek belőle, viszont (mint a kisgyerekek) a képeket nézegetem. A galéria listája itt található, a posthoz betett képek a szovjet filmplakátok között találhatók.

2006/06/09

RMDS

RMDS - Rare Materials Digital Service, a Virginiai egyetem könyvtárának az oldalán található. A gyűjtemény nekem legkedvesebb része a 16. századi francia reneszánsz könyvgyűjtemény. A címlistából kiemelnék egy-két ismertebb könyvet:



Montaigne esszéi (1588), Holbein haláltáncsorozata (1542), és Diderot enciklopédiája.
Ha jól számoltam 120 kötetet lehet itt végiglapozni, gyönyörű, tökéletes szedésekben gyönyörködhetünk ebben az óriási anyagban.

77. Ünnepi Könyvhét

Tegnap délután megnyílt a Könyvhét. Mivel a weboldalam sajnos nem működik, ezért néhány könyvborító, illusztrációnak. Az eseménynek saját, nagyon rosszul elkészített oldala itt található. Ha valaki többre vágyik, az legjobban a litera könyvheti oldalán tájékozódhat.
Ugyancsak tegnap átadták a Szép Magyar Könyv 2005 díjakat. Sajnos ez a hír nem ért meg annyit, hogy feltegyék bárhova a weben a díjazottakat. Erre még visszatérünk.

2006/06/08

"underground" plakátok

Mielőtt teljesen feledésbe merülnének ezek a plakátok a 80-as évekből, emlékezzünk meg róluk. Anyagot nagyon nehéz találni róluk a weben, de akkoriban ilyeneket lehetett látni az utcán:





Két helyen lehet ezeket látni, sajnos nem összegyűjtve, sok-sok kattintással azért előcsalogathatóak. A kedvenceim az art deco plakátok voltak (Soós György), a legjobbakat sajnos nem találom. A két link: Kreutz László oldala (jaj!), és
Szőnyei Tamás M.U.Z.I.K. oldalának mentett változata.

2006/06/06

Pantagruel (1565)


Régóta kerestem a neten ezt a könyvet, és persze BibliOdyssey találta meg. François Desprez metszetei Rebelais könyvéhez. (Ez pontosításra szorul, mert nem egészen így igaz.)
Itt végiglapozhatjuk.

2006/06/04

Da Vinci Code

MInt az előző post képén is látszik, a MATT embléma agy ambigramma, egy olyan forma, ami elforgatva is ugyan azt a formát adja ki. A Da Vinci Code című filmnek a főcímfeliratai is majdnem ilyen feliratok lettek. De aztán valamiért egy egyszerűbb (unalmas) felirat mellett döntöttek. A történetet elolvashatjuk John Langdon oldalán (aki néhány feliratot el is készített. Ezek a kis videók megtekinthetőek: 1., 2., és 3. A 3. a főcím.)



John Langdon egyébként totem ambigrammát készített. Erről a típusról is olvashatunk az oldalain.

Újdonságok (MATT)

Mint a design hungary oldaláról értesülhettünk, megalakult a Magyar Tervezőgrafikusok Társasága. Az elnök Lelkes László lett. Elnökségi tagok, a következő fél évben: Farkas Anna, Balla Dóra, Czakó Zsolt, Kádár Gergő.
És elkészült a MATT embléma is.

Oleg Nobr - my design bookmark

Kitettem a jobb oldalra ezt a linket is. Ez a blog hasonló Balla Dóra blogjához, összegyűjti a neki érdekes műveket. Tanulságos, nagy anyag, az oldal 2004 óta működik. Itt bukkantam rá Jacques Hnizdovsky oldalára is. Érdemes megnézni, egy klasszikus fametszeteket készítő illusztrátor volt, sorra nyerte a díjakat műveivel. A képek Hnizdovsky ex librisei.



Akkor itt a link: Oleg Nobr oldala.

2006/06/03

Újdonságok (Balla Dóra)

Balla Dóra blogjáról régebben volt szó, de azóta már egy könyvtárnyi anyag gyűlt össze az oldalán, innen tájékozódhatunk a mai tipográfiai, grafikai irányzatokról. De amiért ismét szóba hozzuk: elindított egy másik blogot: Budai Rajziskola Typo-Grafika címmel. Talán ez az egyetlen ilyen blog Magyarországon. Hódolatunk...

A képeket az alábbi feladatra készült munkákból válogattam:

TEXT-TÚRA
A félév fő tematikája szerint az elsődleges feladat megismerni a körülöttünk levő világ verbális üzeneteit, ezeket átértelmezni, hozzáadni saját üzeneteket, egységgé alkotni, ezáltal kiemelve a különböző elemeket megszokott környezetükből átstruktúrálni a valóságot a verbális vizualitás absztrakt jelértéket hordozó sajátos megjelenítésével. Különböző valóságtartalmak gyűjtése: újságkollázsok, betűket, információkat hordozó fotók készítése volt az egyik kindulópont. A másik egy modern, kötöttségekkel tervezendő betűtípus megalkotása, ez egy pixel abc, és ennek átalakítása, képpé formázása, ebből vagy hasonló geometriai alapszerkezet szerint logo tervezése a tex-túra szóra, ezek között vizuális kapcsolat termtése egy fiktív magazin borító oldalain megjelenítve.

Újdonságok (design et typo)

Az utóbbi hónapban Peter Gabor blogjára feltett néhány érdekes könyvet. Időrendben visszafelé a következők:
- Lou Dorfsman ouevre
- Igarashi (1983)
- Manfred Maier Design tankönyve (1984)- Westwaco papírmanufaktúra mintakönyve (1956-1961)
- Kesselkrammer: 2 KILO
- Franco Maria Ricci és Cornna Ferrari: Top Symbol and Trademarks (1973)
- Armin Hofmann: Graphic design manual (1965)



És említsük még meg remek tanulmányát ami Le Times New Roman de Stanley Morison címmel jelent meg.

2006/06/02

pala8

Feladom a küzdelmet, hogy a pala8.hu oldalt feltámasszam, ezért itt folytatom az ott elkezdett blogot. Az eddigi bejegyzések teljesen eltűntek, legalább is számomra (és az olvasók számára), ezért lehet, hogy bizonyos oldalakról készült bejegyzéseim ismétlések lesznek.
(Az oldal eltűnését egy szerver meghibásodása okozta, azóta az anyag átkerült egy másik szerverre, de a domain átállítása úgy tűnik, megoldhatatlan feladat. Állítólag a teljes anyag megtalálható az új szerveren, de lehetetlen ezt összekötni a www.pala8.hu névvel.)

(Néhány anyag a web.archiv.org oldalán még megtalálható, azokat az eredeti dátummmal feltöltöttem ide.)